REKLAMA WYBORCZA

Wiadomości

  • 1 stycznia 2007
  • wyświetleń: 14189

Świąteczne przepisy - moczka

Moczka - przepis Marii M.:

Połowę długiego ciemnego piernika gotujemy w wodzie około 15 mintut. Poproś o piernik na moczkę w sklepie spożywczym. Po rozgotowaniu piernika dodajemy do gorącej masy rodzynki, orzechy, cząstki mandarynek, truskawki z kompotu, suszone śliwki i co tylko jeszcze nam smakuje. Można nawet dodać czekoladę lub piwo! Doprawiamy do smaku i w razie potrzeby rozrzedzamy wodą - oczywiście przegotowaną!

Można jeść na zimno lub na gorąco. Wyśmienity przysmak, który można zrobić w taki sposób, by wszystkim smakował - dzięki dodatkom.

-----------------------------------------------------------------------

Śląsko Moczka Po Pszczyńsku :) - przepis Moniki:

Składniki:

250 g piernika (ale nie tego starego co momy kobitki w salonie na kanapie przed telewizorem co w kożdo sobota skoki oglondo, tylko takigo ciymnego robionego)

200 g migdałów (to takie cośik jak łorzeszki , nie pochodzi to od słowa migdalic bo ło tym to te nasze pierniki z kanapy juz downo zapomniały pra?)

400 g rodzynek (takie małe han downij rarytas przeokrutny :) kieśik godali że to jak muchy suszone wyglondo, a swoją droga taką prowdziwa muche można by tymu naszymu piernikowi starymu podrzycic a tak z czystej złośiwości za to że maku na makówke nie chcioł mielić :) hi hi )

sok z 3 duzych cytryn (co by ciuki kożdy szczyloł)

2 szczypty soli (dobre kuchary wiedzą ze sól to sie do wszystkiego dodaje)

2-4 duże łyżki cukru (to tyz jak wyżyj)

150 g orzechów laskowych (najlepsze są te z sąsiada drzewa w nocy zbiyrane a jak ni mocie sąsiada to trudno trza kupić)

0,5 kg mandarynek (kaś na targu w koszarach kupicie bo szkoda czasu do hiszpani się tarabanić)

kompot z czereśni 1 l (czereśnie tyż od sąsiada nojlepsze ale trza było o tym w czerwcu myśleć to by kompot był)

2 litry wody........... i wszystko wymiyszać i łostawić na ogniu co by tą kidowkę porzomnie rozgotować

SMACZNOŚCI!!!!

-------------------------------

Moczka - przepis Kucharki Doroty:

1 Piernik
1 słoik kompotu z śliwek białych
1 słooik kompotu z śliwek czerwonych
0,5 kg cukru
1 czekolada gorzka
bakalie rodzynki orzechy migdały figi daktyle
0,5 kg jabłek suszonych
0,5 kg śliwek suszonych

W garnku zagotować 3 litry wody do gotującej się wody dodać oba kompoty zagotować. Następnie pokroić piernik w plastry, zamoczyć go w małej ilości wody, zmiksować mikserem na papkę. Do kompotu dodać owoce suszone oraz bakalie na koniec dodajemy piernik. Gotujemy. Moczka będzie gęsta, jeśli ktoś chce mocniej gęstą, można wtedy dodać torebkę budyniu czekoladowego.

Potrawy te i inne są zawsze w moim domu na stole Wigilijym. Zupa rybna jest bardzo smaczna i prosta w przygotowani. Potrawy te są tanie i szybkie w przygotowaniu polecam bardzo gorąco.

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.